Chociaż barszcz biały często jest kojarzony z potrawą typowo wielkanocną, to tylko pozory. W czasie świąt wielkanocnych co prawda na naszych stołach pojawia się barszcz biały z chrzanem, jednak ta staropolska zupa spożywana jest również w trakcie uroczystej kolacji wigilijnej. Wówczas najczęściej serwuje się barszcz biały z grzybami, bowiem zgodnie z tradycją wieczerza wigilijna powinna opierać się przede wszystkim na daniach postnych, czyli bezmięsnych.
Wigilijny barszcz biały z grzybami to pyszna i aromatyczna potrawa, do przygotowania której używa się między innymi suszonych grzybów. Mogą to być na przykład borowiki, ale oczywiście nie tylko. Suszone grzyby nadają zupie wyjątkowego smaku i zapachu. Taki barszcz biały z grzybami jest w niektórych regionach naszego kraju potrawą, która zastępuje barszcz czerwony czy tradycyjną zupę grzybową.
Barszcz biały z grzybami na Wigilię ma to do siebie, że przyrządza się go na wywarze z grzybów, bez wywaru mięsnego czy rybnego. Sekretem wybornie smakującego barszczu wigilijnego jest także wcześniej przygotowany zakwas – powinien być on oczywiście przyrządzony na bazie pszennej mąki razowej. Zakwas na zupę można przygotować już na kilka dni przed Wigilią.
Przepis na wigilijny barszcz biały z grzybami
Składniki: dwie szklanki zakwasu na barszcz biały z mąki pszennej razowej, dwa litry wody, szklanka gęstej kwaśnej śmietany, dwieście gramów suszonych grzybów (na przykład borowików), jedna większa cebula, kilka łyżek oliwy z oliwek, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, pieprz oraz sól
Wykonanie: Zanim przystąpimy do przygotowywania wigilijnego barszczu białego, wcześniej należy namoczyć suszone grzyby w jednym litrze wody (najlepiej zalać je wieczorem i moczyć przez całą noc). Następnie w tej samej wodzie należy je ugotować do miękkości, odcedzić i drobno pokroić. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Do zarumienionej cebuli dodajemy grzyby, smażymy całość przez kilka minut, po czym przekładamy do garnka i zalewamy wywarem grzybowym. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz sól. Opcjonalnie można też dorzucić kilka owoców jałowca. Zupę doprowadzamy do wrzenia.
Gdy zupa się zagotuje, wówczas należy wlać do niej zakwas na barszcz, całość starannie wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Wigilijny barszcz biały z grzybami można w razie potrzeby doprawić jeszcze śmietaną, ale nie jest to konieczne. Gorącą zupę przelewamy do talerzy i podajemy na stół.