Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/seo/public_html/280.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/seo/public_html/280.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Niedrogi barszcz z gotowanym jajkiem krok po kroku

Tani z jajkiem gotowanym i boczkiem

Barszcz biały z całą pewnością nie powinien być kojarzony wyłącznie z daniem typowo wielkanocnym. W Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego w wielu polskich domach pojawia się staropolski barszcz z chrzanem, jednak zupa ta idealnie sprawdzi się także na co dzień, zwłaszcza, że jest nie tylko rozgrzewająca, ale i bardzo syta.

Barszcz biały jest zupą powszechnie znaną i cenioną, jednak danie to od najstarszych lat jada się nie tylko w trakcie świąt. Na Wigilię przygotowuje się barszcz biały na wywarze z grzybów, gdyż dania w trakcie kolacji wigilijnej mają być przede wszystkim bezmięsne. Barszcz biały z gotowanym jajkiem niekiedy serwowano właśnie w trakcie postu – postny żurek jadano także z ziemniakami.

Przygotowanie barszczu białego z gotowanym jajkiem i boczkiem nie jest specjalnie trudne czy czasochłonne. Podstawą tej potrawy powinien być oczywiście zakwas z mąki pszennej razowej, który nada zupie właściwy smak. Do zupy poza boczkiem i gotowanym jajkiem można też dodać inne składniki. Mogą to być warzywa (marchewka, pietruszka, seler), ale jeśli zależy nam na szybkim podaniu barszczu, wówczas można zrezygnować z dodawania włoszczyzny.

Przepis na tani barszcz biały z jajkiem gotowanym i boczkiem

Składniki: pięćdziesiąt dekagramów wędzonego boczku, liście laurowe, pięć-sześć ziaren ziela angielskiego, dwie szklanki zakwasu na żur przygotowanego z mąki pszennej razowej, pół szklanki kwaśnej śmietany, cztery jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, kminek oraz majeranek do smaku

Wykonanie: Plastry boczku wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy wszystko około jednym litrem wody. Całość gotujemy przez piętnaście-dwadzieścia minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy wywar będzie już gotowy, wówczas do zupy dodajemy zakwas z mąki oraz gęstą kwaśną śmietanę (można dodać jeszcze łyżkę mąki, wówczas zupa nabierze nieco gęstszej konsystencji). Potrawę na końcu doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy barszcz biały przelewamy do talerzy i podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Tani barszcz biały z jajkiem gotowanym i boczkiem wybornie będzie smakować ze świeżym chrupiącym pieczywem – tak też danie można to podawać. Taka potrawa idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, ale zimową porą barszcz biały z jajkiem i boczkiem można również jadać na kolację – zupa ta nie tylko będzie sycąca i treściwa, ale jednocześnie doskonale rozgrzeje zziębnięty organizm.