Tradycyjny barszcz biały przez wiele osób postrzegany jest jako potrawa dość czasochłonna w przygotowaniu. Wiąże się to przede wszystkim z koniecznością wcześniejszego wykonania zakwasu z mąki pszennej razowej, na bazie którego gotowany jest następnie staropolski barszcz biały. Jak się jednak okazuje, taką zupę można przyrządzić także bez zakwasu. I wcale nie musi to być barszcz biały na serwatce.
Szybkim i prostym pomysłem na przyrządzenie barszczu białego może być sięgnięcie po gotowy barszcz z torebki lub butelki. Takie produkty są dzisiaj na masową skalę dostępne zarówno w małych osiedlowych sklepach, jak i dużych hipermarketach. Co prawda, przygotowana w ten sposób zupa nie będzie wyróżniała się takim samym zapachem i smakiem, jak potrawa przyrządzona na zakwasie, jednak to świetna alternatywa na barszcz biały dla zapracowanych.
Barszcz biały z torebki lub butelki przygotowuje się bardzo szybko, a na dodatek do takiej zupy można dołożyć swoje ulubione składniki. Może to być na przykład wędzony boczek lub pokrojona w plastry biała kiełbasa, mogą to być także warzywa, dzięki którym potrawa stanie się gęsta, sycąca i treściwa. Taki barszcz biały z torebki na szybko można zjeść zarówno na obiad, jak i na kolację.
Przepis na barszcz biały z torebki lub butelki
Składniki: jedna duża marchewka, jedna pietruszka, kawałek selera, pięćdziesiąt dekagramów białej kiełbasy, łyżka oleju lub oliwy z oliwek, dwa opakowania barszczu białego w proszku (lub pół litra barszczu białego w butelce), liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, kilka łyżek kwaśnej śmietany, dwa-trzy jajka ugotowane na twardo, sól oraz pieprz
Wykonanie: Marchewkę, selera i pietruszkę obieramy, przekładamy do garnka i zalewamy dwoma litrami wody. Białą kiełbasę (można ją także zastąpić boczkiem lub mięsem z żeberek) kroimy na plasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Gdy warzywa staną się wystarczająco miękkie, wówczas wlewamy żurek z butelki lub zalewamy je żurkiem z proszku przygotowanym według przepisu na torebce. Do zupy dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Pod koniec gotowania barszcz biały doprawiamy śmietaną.
Barszcz biały z torebki lub butelki to idealna propozycja na obiad dla leniwych. Taką potrawę najlepiej serwować na gorąco, z połówkami jajka na twardo, ziemniakami lub z chrupiącym pieczywem. Do smaku zupę można też doprawić roztartym czosnkiem oraz świeżo zmielonym kminkiem.